Dinner (is served!)

Italiaans gehaktbrood

italiaans-gehaktbrood-mrscurlyblog-wordpress-com

Meatloaf.
Neen, niet de zanger (muziek-gewijs, yes. The man, eikes).
Maar het gerecht.
Beter gekend als gehaktbrood of frikandon in onze contreien.

Hier wordt het regelmatig gemaakt. Om de eenvoudige reden dat je er veel richtingen mee uit kan. Je kan er gelijk welke groenten tussen draaien of gelijk welke saus over doen. Favoriet in de winter is tot nu toe altijd al (op zijn Belgisch) ‘frikandon mee kriekskes en puree patatjes’ geweest.
En omdat je het zonder een gevecht te leveren door de koters hun strot krijgt.

De favoriet met kriekskes heeft nu plaats moeten maken voor de nieuwe favoriet (#sorrynotsorry, frikandon-mee-kriekskes): Italiaans gehaktbrood.

Niet moeilijk om te maken, vrij snel klaar (tijd in de oven niet meegerekend, want daar moet jij helemaal niks aan doen *boks*) en *omnomnom* lekkerder dan lekker!

Wat hebben we nodig voor 4 à 5 personen:

  • gehakt. Wij zijn grote eters als het op onzen ‘frikandon’ aankomt, 1 kilo’tje is dus het minimum voor ons. Sorry, vegetarians.
  • 2 uien
  • 1 paprika
  • 1 lookteentje
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl peterselie
  • 1 à 2 eieren
  • 3 el paneermeel
  • 300 gr mozzarella
  • passata
  • parmesaan

Hoe maken we het?

  • Snij de uien en de paprika en stoof deze enkele minuten totdat ze bijna gaar zijn.
    Vergeet er het (ondertussen) geperste lookteentje niet bij te doen 😉
  • Doe het gehakt in een grote mengkom en doe daar de kruiden, de eieren, het paneermeel, 100 à 150 gr van de in stukjes gesneden mozzarella en de groentjes bij.
  • DIVE IN! Niet letterlijk, hè, mensen. Uw handen. Duw die pollekes erin en kneed en kneed en kneed totdat het een beetje ‘vast’ wordt.
  • Maak dan een ‘broodje’ van je gehaktmengeling en leg dit in een beboterde ovenschaal. Doe er nog wat passata over en schuif het in de oven (180 °C).
  • Je hebt nu ongeveer 50 à 55 minuten om al die gehaktdrek vanonder je nagels te prutsen.
  • En om een aperitiefke te drinken.
  • Terug naar uw gehaktbrood. Haal het 10 minuutjes voor het einde uit de oven en leg er de overige mozzarella (in schijfjes) op, doe er nog een heleboel passata over en bestrooi met zoveel parmesaanse kaas als je wilt!
  • 10 minuten later kan je aan tafel en genieten van al dat lekkers.
    Je schuldig voelen komt daarna wel.

Super lekker met aardappelpuree (kan je mengen met de passata 🙂 ) of met pasta!

Smakelijk!

italiaans-gehaktbrood-pdf

dsc_0130

kus
Je kan me ook volgen op FacebookInstagram en Bloglovin’!

13 thoughts on “Italiaans gehaktbrood

        1. Jeej! Blij dat jullie het ook zo’n goed gerecht vinden! 😉
          Goede opmerking! Ik durf dat er nogal eens vergeten bij zetten aangezien ik nooit zout gebruik in het eten. Moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat anderen dat wel doen 😀 Ik let erop! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge