De solden: 10 survival tips

Twee keer per jaar is het weer zover: de solden. We kijken er allemaal wel naar uit, maar heel vaak geraken we in de loop van zo’n dagje shoppen compleet overstressed om tegen ’s avonds volledig gefrustreerd, nerveus en doodmoe terug huiswaarts te keren na het zoeken van een zo dicht mogelijk parkeerplekje, na het uren van ons een weg te banen door de mensenmassa en het constante aan en uit trekken van kledij.

Bij Husband en mij was het gisteren weer zover: ons solden tripje. Ook wij kruisen twee keer per jaar een datum aan in onze agenda om er eens op uit te trekken op zoek naar interessante koopjes en leuke en toffe dingen en kledij voor onszelf en onze kids. Maar in tegenstelling tot misschien velen kwamen wij gisterenavond compleet ontspannen naar huis. Want maar wat te vaak krijgen we ‘stressverhalen’ te horen van mensen in onze omgeving als het op de soldenperiode aankomt. Ook wij hebben er zo’n paar die we kunnen oprakelen uit het verleden. Van ‘ik heb meer dan een uur moeten rondrijden tot ik een plekje vond voor mijn auto’ tot ‘ik heb amper 3 winkels kunnen doen’ tot ‘HET IS PURE STRESS, AL DIE DRUKTE!!!!’. Herkenbaar? 😀

Het verschil met het verleden? Ons dagje gisteren was op voorhand goed gepland 😉
En misschien helpen deze ‘survival tips’ ook jullie!

2350206fdd4bbeace3cf818749cd6ae9

Tip 1: ‘Kies je stad’

Misschien ga je iedere keer naar dezelfde stad of naar hetzelfde winkelcentrum, maar misschien verander je ook eens graag van omgeving. Wij behoren tot de tweede categorie.
Gisteren was Gent aan de beurt. Ik mag dan al enkele jaren in het Leuvense wonen, mijn hartje blijft toch nog aan Gent verpatst 🙂 Ik weet uit het verleden dus nog wel ongeveer waar de winkels die ik wil bezoeken zich bevinden, maar als je dit bv. niet weet is het interessant dit op voorhand eens op te zoeken op het internet. Spaart je op de dag zelf enorm veel over en weer geloop uit (stel je een duif voor. Ja, die die je in het midden van een weg ziet over en weer hossen geen flauw idee welke richting hij uit moet 😀 ).
Zoek ook de openingsuren op. Zo voorkom je dat je vijf minuten voor sluitingstijd nog snel die ‘laatste twee winkels nog per se moet doen’ 😉
En wat met parking? Bekijk wat de dichtstbijzijnde (en eventueel goedkoopste) parking in de buurt van de winkels is.
Of misschien is het interessanter om met het openbaar vervoer te gaan? Bekijk ook eens die optie! Niks zo zalig na een dag shoppen dan je te installeren op de trein en te ontspannen ipv te moeten denken aan hoe het te vermijden van files!
b430c76859d9ada2a4e6f399b5bf35c7

Tip 2: ‘Budget’

Om vervelende verrassingen op je bankrekening (dat irritante rode kleurtje) achteraf te voorkomen is het fijn om op voorhand een budget vast te leggen. Zo ben je zeker dat je geen aanval van hyperventilatie krijgt bij de volgende controle van je financiële status! 😉

Tip 3: ‘Must have-lijstje’

Maak een lijstje met wat je allemaal écht nodig hebt. Broeken voor de kids die te klein zijn en die moeten vervangen worden, een nieuw jasje voor jezelf omdat hetgene dat je hebt gekrompen is in de was enz. Zo voorkom je ook impuls-aankopen. Probeer je ook echt te houden aan dat lijstje en werk eerst dat lijstje af vooraleer je overstapt op andere aankopen. Koppel het eventueel aan je budget.
Eens je je lijstje hebt afgewerkt en je hebt nog budget over, kan je je eens extra laten gaan en jezelf belonen met iets dat je eigenlijk niet echt nodig hebt, een ‘folieke’ 😉

Tip 4: ‘Doe gemakkelijke kledij aan’

Niks zo irritant als een trui die je amper over je hoofd krijgt, maar waar je je wel ieder half uur moet uitwringen als je iets wilt passen.
Doe kledij aan dat je binnen no time kan aan en uitdoen, spaart je nog zoveel tijd uit in het pashokje!

Tip 5: ‘Doe gemakkelijke schoenen aan’

Kan je ook onder ‘tip 4’ plaatsen, maar zo vaak worden onze poezelige voetjes vergeten! Doe in godsnaam de meest comfy schoenen aan die je hebt! Niemand wil zijn dagje shoppen vroegtijdig afbreken wegens pijnlijke voeten en met oncomfortabele schoenen beginnen je voeten ook nog eens walgelijk op te zwellen. Hoe koop je dan nieuwe schoenen die de week erna, als jouw voeten hun normale proportie terughebben, nog comfortabel zitten?

Tip 6: ‘Draai dat haar in een messy bun’

Niks zo irritant dan haar dat heel de tijd in je gezicht hangt te bengelen tijdens het snuisteren tussen de rekken of tijdens het kleren/schoenen passen. En als je krullen hebt zoals ik kan je maar een beperkt aantal keren met je handen door je haar gaan om het uit je ogen te zwieren vooraleer het één grote ‘coupe frisé’ wordt.
Draai dus al dat haar in een fancy messy bun.
(Voor ‘how to’s, bezoek even mijn Pinterest)

Tip 7: ‘Neem genoeg pauze’

Zorg dat je genoeg koffiepauzes neemt! En ga zeker ook lunchen! Het zijn de noodzakelijke rustmomentjes tijdens zo’n gevulde dag, maar niks is ook zo gezellig als tussendoor bijkletsen met je vriendin of hubbie!
En na zo’n pauze kan je ook weer dubbel en dik tegen de drukte!
(In Gent lunch je lekker (en goedkoop) bij WokAway op de Korenmarkt. Mijn favoriete lunchplek alleszins!)

Tip 8: ‘Zorg voor een goed humeur’

Wat er ook gebeurt: zorg dat jouw humeur niet wordt verpest! Blijf overal de humor van inzien, blijf jezelf eraan herinneren dat het de bedoeling is om te genieten van zo’n dagje, om je batterijen terug op te laden!
Wij vertrokken gisteren met de afspraak: ‘We gaan ons nergens nerveus in maken, vandaag is een dagje om te ontspannen en te genieten!’ We hebben ons mantra die dag wel een paar keer moeten herhalen, maar weet je wat? Het hielp! Files, onbeleefde mensen, de drukte, … niks bracht ons uit ons humeur! 🙂

Tip 9: ‘Laat je kids thuis’

Ik hou van onze koters, zielsveel. En het liefste van al zou ik ze 24u op 24u aan mijn lijf vastbinden, maar shoppen met ze? No way! Twee boys van 8 en 9? Dat is vragen om problemen! Stiefdochterlief van 12, dat gaat nog, maar zelfs zij ziet er de fun niet meer van in na een uur of drie.
Daarom, voor je eigen mentale gezondheid (EN die van je nakomelingen), regel een babysit, breng ze naar oma en opa, ga tijdens de schooluren, whatever. Maar doe jezelf en hen de stress van ‘soldenshoppen’ met kids niet aan 😀

Tip 10: ‘Stop met je schuldig te voelen’

Een direct gevolg van ‘tip 9’…
Ook ik had er gisteren weer last van: het schuldgevoel. Husband bracht de kids naar school en daarna trokken wij eropuit om te gaan shoppen en even te genieten van een dagje ontspanning. En ik voelde me er schuldig over.
Eigenlijk helemaal niet nodig dus!
Wentel je even in dat gevoel, maar van zodra je 1 voet in de eerste winkel zet, schakel je dat gevoel uit! Want ja, ook wij, mama’s hebben recht op een dagje ontspanning zonder onze koters 😉 Besides, op het eind van de dag hebben onze (b)engeltjes een ontspannen en happy mama terug! Die dan ook meestal nog vanalles mee heeft voor hen (schuldgevoelens zijn dan toch nog voor iets goed).

 

Nog een kleine extra tip: als je in Gent bent, bezoek dan zeker ook even dit adresje: Achter De Maan! Mijn nieuwe favoriete winkel sinds gisteren! (Maar meteen ook een cadeautje voor mezelf gekocht 😉 )
20160123_144108-1

 

Follow my blog with Bloglovin

2 Reacties

 1. januari 24, 2016 / 1:36 pm

  Haha wat een leuk artikel! Dat schuldig voelen hoeft inderdaad echt niet joh! Ik vind vooral het gemakkelijk kleding aantrekken tip goed. Hoewel ik de pashokjes altijd vermijd bij sale 🙂

  • Mrs Curly
   Auteur
   januari 24, 2016 / 4:02 pm

   Thanks! 😉
   Idd, pashokjes helemaal vermijden is nóg beter! 😀 Goed doordacht aankleden ’s ochtends is dus de boodschap! 👍 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: