De Zen-tag

We weten allemaal dat deze chicca hardloopt en aan yoga doet. Maar haal ik daar dan ook mijn zen uit of is het nu net uit iets anders? 😉

Deze tag kwam ik tegen bij Mama’s met thee. Neem je hem over, vermeld hen dan even netjes, wil je? 

Wat is je favoriete zen moment van de dag?

Verklaar mij zotter dan zot, maar ’s ochtends vroeg. Nog voor de rest van die bende gekken hier uit hun bedden rollen, de wereld zijn ogen opent en ik op mijn eentje in de tuin mijn eerste kop koffie binnen slurp.
De stilte, het gevoel terug een nieuwe dag met een heleboel eventuele nieuwe kansen, gebeurtenissen, whatever tegemoet te gaan, geeft mij altijd één van de meest zalige gevoelens.
Niks dat mij zo tot rust brengt als dat.

Wanneer ben jij het meest rustig?

In de weekends, de vakanties en op reis.
Maar dat kan even goed op een doorsnee weekdag zijn. Eigenlijk tijdens alle momenten dat ik het ‘niets moet, alles mag-gevoel’ ervaar en de horloge puur en alleen als accessoire wordt gebruikt en voor de rest volledig genegeerd kan worden.
Het is ook niet voor niets dat wij al onze volgende reis beginnen in te plannen nog voor we terug zijn van onze vorige reis 😀

Hoe word je rustig?

Dat kan eigenlijk een beetje van alles zijn. Maar wat wel altijd het beste werkt is beweging. Laat mij eens een goed rondje hardlopen en ik ben de rust zelve. Alles richting die 20 km brengt mij in die volledige zen state of mind.

Een stevige wandeling is ook een moment van puur genieten voor mij.
Eigenlijk alles waarvoor ik buiten kan zijn en in de natuur kan rondhobbelen.

Op mijn yoga mat vind ik ook de rust. Dan draai ik mij in ne tiendubbele knoop (waar ik tot nu toe al iedere keer wonderbaarlijk weer ben uit geraakt), zet een muziekske op of scroll ondertussen wat door Instagram of Pinterest. Prentjes kijken is life, people.

Maar een moment op de bank met een boek of een extra lange douche of een filmavondje helpen ook altijd.
Het is ook maar wat je jezelf gunt, niet?

Wat ook steevast helpt is een goede ademhaling. Als ik gestresseerd ben, begin ik altijd als een halve gare zwaar te ademen. Een paar keer goed diep in- en uitademen en er op letten dat ik rustiger begin te ademen is al een goede start in iedere stress situatie.

Yoga of meditatie?

Yoga. For sure.

Maar wat begrijp je juist onder meditatie? Als je onder meditatie ‘twee uur in kleermakerszit OOOOoooohm zitten chanten‘ verstaat, dan neen.
Je kan er ook ‘jezelf even terug trekken in de natuur of in gedachten’ of ‘gewoon even voor je uit zitten staren terwijl je de boel overpeinst en een plaats probeert te geven’ onder verstaan, natuurlijk. Dan zou ik zeggen: ja, dat doe ik ook.
Een beetje introspectie bij tijd kan nooit kwaad. Of gewoon alles in en rond je eens goed analyseren. Kwestie van het leven soms eens goed onder de loep te nemen en eventueel bij te sturen waar nodig.

Wat is je favoriete locatie om lekker zen te worden?

Buiten, in de natuur. Zon op mijn kop (als die er al is *eyeroll*) en alleen de geluiden van de natuur en mijn voeten die de grond raken.

En dat voor iemand die tot een paar jaar geleden groen zag als je nog maar het woord ‘natuur’ in je mond nam 😀

Zweverig of down to earth?

Down to earth zou ik zeggen.
Al moet ik wel zeggen dat ik een ferme dosis bijgelovigheid in mij heb. Zo ga je mij bijna nooit de deur zien uitgaan zonder mijn Ganesha-hangertje bij me en gaat Bertha de knuffel-koe, en ondertussen gezinsmascotte, tijdens iedere overnachting of reis ergens met ons mee.

Maar daar stopt het ook.
Ik ben dan wel iemand die aan yoga enzo doet, maar kom niet af met van die yoga waar ze met rinkelende bellekes en zweverige toestanden bezig zijn. Dan yoga ik mezelf de snelste weg terug naar buiten.
Neeje, mijne yoga is vooral om dat loperslijf zo goed mogelijk te stretchen, die ademhaling zoveel mogelijk tot rust te brengen en die geest ondertussen te kalmeren.

Een zen gevoel geeft me…

Rust.
Geen stress.
Geen gedoe.

Als ik in een zen state of mind ben heb ik het gevoel dat alle onzin me gestolen kan worden en dat niets of niemand ons kan raken. Het is ‘mijn nest gekken en mezelf in ons kleine bubbeltje’ en de rest doet er niet toe. Een live and let live sort of thing.
Dan is er alleen maar meer plaats voor positiviteit en absoluut niet meer voor negativiteit.

Wat is jouw super zen tip?

Trek de natuur in. Doe die wandel- of loopschoenen aan en sleep uw kont uit dienen zetel. Geniet van de zuurstof die uw longen vult, de geluiden van de natuur die in uw oren kruipen en uw lijf dat u het gevoel geeft dat ge leeft.

En als ge achteraf thuis komt, geniet dan dubbel en dik van die warme douche, een warme kop koffie en iets om te eten (koekjes en chocolade zijn ook goed) en een boek en een dekentje terwijl je jezelf op de bank nestelt.

Van welke muziek word jij helemaal rustig?

Geloof het of niet, maar deze rock chick wordt helemaal zen en rustig van klassieke muziek.
Ge moogt uw kinnebak terug van de grond rapen. Ik ben niet aan het zeveren 😀

Zet een stukske Bach ofzo op en ge hebt geen last meer met mij.

Van welke workout kom je in een staat van zen?

Hardlopen natuurlijk. Ah, vaneigenst da 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: