Fika. En skillingsboller. (ofte: het recept van de Noorse kaneelbollen)

Noorwegen is onder ons vel gekropen en laat ons niet meer los.
Dat dat een understatement is eigenlijk.
Niet alleen het land en zijn (of haar, want wij zijn feministes en dan mogen landen ook vrouwelijk zijn. Nèh.) ruwe natuur heeft een geweldige indruk op ons nagelaten, ook de gewoontes en the way of living zeg maar.

En als iets u niet meer loslaat en ge daardoor ook uwe draai niet echt meer vindt in ons Belgenlandje, dan probeert ge gewoon wat van die gewoontes mee naar huis te pakken, nietwaar?
Introducing to you: fika.
Watteuh? Fika.
Dat is ons koffiegeleuter. Maar met extra’s.
De Noren (en Zweden for that matter) nemen daar hun tijd voor. Niet zomaar snel, snel een koffie’ke achterover slaan, maar relaxed en chill u op uw gat zetten en genieten. Liefst met een zoetigheidje erbij. In een gezellig kader.
Maar vooral in goed gezelschap.

In bedrijven gaan mensen effectief weg van hun bureau voor de fika en voor dat moment van samen-zijn met de collega’s. Da’s wat anders dan wat ik gewend was op mijn toenmalig bedrijf en waar we onze koffie opslurpten tussen het toetsenbord-gereutel door.
Meestal met koude koffie voor mijn neus omdat ik gewoonweg was vergeten dat ik er had ingeschonken.

Soit, ik dwaal af… Heb ik nog al eens. Komt van al die zen en fika.
Waar zat ik?
Ahja… dat ik hier dus keihard die fika ga invoeren in huis.
Nu, dat wij sowieso al onze koffie-momentjes nemen in dit huis is wel duidelijk, ge kent waarschijnlijk geen grotere koffieverslaafden dan wij, maar ècht bewust aan tafel gaan zitten (buiten de maaltijden dan), de gsm en laptop opzij schuiven en met ons tweetjes of vijfjes genieten van een moment doorheen de dag om bij te praten en gewoon te zijn, is iets dat nu ook niet zo vaak gebeurt.
Na de zondagse brunch bijtijds komt er hier dus een nieuwe traditie bij.
En daar horen natuurlijk verse baksels bij.
Aja, tuurlijk da.

En wat past er nu het beste bij die fika dan echte Noorse skillingsboller.
Of kaneelbollen. Dat bekt makkelijker…

Noorse kaneelbollen 1 - mrscurly.be

Wat hebben we nodig voor ongeveer 13 (grote – denk aan ‘koffiekoek van bij de bakker’-formaten) skillingsboller?

Voor het deeg:

  • 830 g bloem
  • 400 g volle melk
  • 150 g suiker
  • 12 g instant gist
  • 10 g zeezout
  • 1 tl speculaaskruiden (of 10 g gemalen kardemom. Niet dat wij dat niet lusten, maar er was hier iemand zo gatachterlijk om kardemomPEULEN te kopen en ervan uit te gaan dat dat zomaar efkes gemalen kan worden MET DE SCHIL ER NOG ROND *rolt met haar ogen*. Met als gevolg dat alle kardemom uiteindelijk in de vuilbak lag en ik ter vervanging speculaaskruiden gebruikte. Deed helemaal niks af aan de smaak. Integendeel… 😉
    Dat gatachterlijk mens would be me btw… )
  • 1 ei
  • 150 g boter

Voor de vulling:

  • 100 g suiker
  • 100 g boter
  • 4 tl kaneel

Voor de afwerking: 

  • 1 ei
  • een beetje melk
Hoe maken we al dat lekkers?
  • Voor het deeg meng je de bloem, de gist, het zout, de speculaaskruiden (of kardemom), en de suiker goed. Dive in met uw handen dus.
  • Doe er het ei en de melk bij en kneed 10 minuten goed stevig door. Show me those muscles!
  • Doe er dan de boter bij en kneed nog 10 minuten verder. Nu gaat ge pas echt beseffen waar al die spieren zitten…
  • Maak een grote bal van uw deeg (althans, dat zou het nu toch moeten zijn), doe het in een kom, dek af met plastiekfolie (maar aangezien wij ab-so-luut geen fan zijn van plastiek, is een keukendoek ook goed. Ne properen.) en laat een uur rijzen.

Tijdens dat uur heb jij de tijd om de tafel gezellig aan te kleden enzo.
Of ge besteedt dat uit (delegeren aan uw pubers, zeg ik) en gij leest een boekske. Mag ook natuurlijk.

Tik tok tik tok…

  • Yep, het uur is om. Nu mag je het deeg uitrollen tot een grote rechthoek van maximum een halve centimeter dik. Vergeet niet wat bloem op uw aanrecht èn op uw deegrol te doen. Indien je dit nog niet hebt gedaan en al aan het rollen bent… ik hoor aan uw gevloek dat ge nu weet waarom dit nodig is.
  • Voor de vulling smelt je de boter en meng je die met de kaneel en de suiker.
  • Smeer dit goed open op het deeg en dan mag je beginnen vormen…
  • Snij reepjes van het deeg en rol deze op tot je een soort van slakkenhuisjes hebt. Wil je ook grote skillingsboller, zoals die van mij, dan snij je gewoon repen over de gehele lengte van het deeg. Wil je kleinere, dan kan je jouw rechthoek eerst in 2 snijden en daar dan reepjes van snijden.
  • Leg de ‘slakkenhuisjes’ op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Bestrijk ze met het ei dat je met een beetje melk hebt losgeklopt en zet 15 minuten in een op 220° voorverwarmde oven.

    (Je kan er eventueel, nadat ze afgekoeld zijn, nog wat glazuur op doen en parelsuiker of amandelschilfers over strooien voor dat extra extraatje 😉 )

    Lees verder onder de foto

    noorse kaneelbollen 2 - mrscurly.be

    Foto 1: rol uit tot een rechthoek. Of een kinda-rechthoek…
    Foto 2: vulling smeren en reepjes snijden…
    En foto 3: slakkenhuisjes vormen 🙂

Tip van mij aan jou: niet te lang wachten om ze op te smikkelen 😉 Ze zijn het lekkerste als ze nog een beetje lauwwarm zijn 🙂
… samen met een lekkere cappuccino.
Of warme chocolademelk.
En in goed gezelschap…

Smakelijk!

XO,

Anneke

Noorse kaneelbollen - mrscurly.be


 

8 Reacties

  1. augustus 22, 2019 / 5:06 am

    Nadat ik deze op je insta voorbij zag komen hoopte ik al dat je hier een post over ging schrijven! Ik ben gek op kaneelbollen en ga ze zeker een keer maken! Heb er nu al zin in 😍😍

    • september 8, 2019 / 7:04 pm

      Dat ze hier regelmatig eens op tafel gaan komen, want hier ook serieus zot van! 😉

  2. augustus 22, 2019 / 6:31 am

    Jep, ik ga dit maken! Ik haat alleen wel deeg aan mijn handen, vind het zo’n voos gevoel, maar dit ziet er zo lekker uit dat ik me er toch aan wil wagen 😀
    Irene onlangs geplaatst…2019 Fashion Challenge | UpdateMy Profile

    • september 8, 2019 / 7:05 pm

      Beetje bloem aan uw handen smeren, dan blijft diene deeg niet teveel aan uw handen plakken 😉 Want ik krijg ook de kriebels van deeg aan mijn handen. En al zeker als da zo onder uw nagels en al blijft zitten. Eikes, zeg.

  3. augustus 22, 2019 / 8:24 am

    Ik moet zeggen dat Jan en ik wel ons momentje nemen voor een koffie. Met een Bailey’s ernaast en iets zoets erbij te knabbelen. In Zweden hebben ze soortgelijke Kanelbullar. Dan draaien ze de repen degen nog om hun hand en krijg je net een ander model. Erg lekker, maar wat lastig om te maken omdat het met gistdeeg is, net zoals hierboven. Het recept ziet er eender uit.
    Ja, Noorwegen is prachtig. Wij zijn er maar heel even geweest, maar zal net zo aanvoelen als Zweden. Ook dat land gaat in je huid zitten. Daar zijn we nu zo’n 5x geweest. Ik spreek een beetje Zweeds, maar ze dan verstaan is weer een ander verhaal…. Wordt tijd dat we weer eens terug gaan. Maar eerst naar Elba in oktober!
    Vlinder onlangs geplaatst…Fotosessie woningMy Profile

    • september 8, 2019 / 7:11 pm

      Ooooh, Elba! Ziet er zo mooi uit! Geniet ervan 😉 En van jouw fika. In Italië dan 🙂
      Zweden staat hier sowieso op het lijstje. Lijkt me idd ook een land dat onder je vel kruipt…

  4. augustus 26, 2019 / 3:31 pm

    Woehoe dank je wel voor dit recept!!! Ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: