Mrs. Curly’s krullentips.

Zondag postte ik deze foto op Instagram:

Er kwamen complimentjes op mijn haar (I love you guys. I really, really do 😀 ) en ook de vraag welk product ik juist gebruik. Awel, ik sta altijd klaar om iemand te helpen, dus dacht ik er maar meteen een hele blogpost aan te wijden. ’t Is nogal een ritueeltje, zie je, die haarverzorging van mij…

Hier zie je het ook nog eens los 😉

Ik heb mijn bijnaam niet gestolen. Op mijn hoofd vind je een hele nest krullen terug. Die Mrs. Curly komt van ergens, hè 😉
Sommige curly ladies haten hun krullen, anderen houden ervan. Ik behoor tot die tweede groep. I LOVE them.
Al moet ik er wel bij zeggen dat ik ze ook heel lang heb gehaat. Mijn haardroger en stijltang waren toen mijn beste vriendjes. Tot ik besefte dat die meer kwaad dan goed deden en ik eigenlijk wreed fier moest zijn op die krullen van mij.
En ik kon ook niet 24/7 met die stijltang in mijn handtas rondhobbelen. Eén regenbui en ik mocht opnieuw beginnen.
Mijn haar heeft zelfs geen regenbui nodig. Gewoon een beetje mist already does the trick.

Heel lang heb ik moeten zoeken naar de ideale manier om die nest haar op mijn hoofd in bedwang te houden. Alhoewel, in bedwang houd je die krullen nooit. Laat die maar zo wild mogelijk alle kanten opspringen! We’re queens crowned in our curls, ladies!
Maar het is natuurlijk altijd net iets fijner als je de deur kan uitgaan met een mooie gedefinieerde krul in plaats van met een hele nest schapenwol op je kop.

Ondertussen ben ik 34 en heb ik honderden, misschien wel duizenden, euro’s gespendeerd tijdens mijn zoektocht naar, wat voor mij, de ideale methode is om die krullen er zo handelbaar en mooi mogelijk uit te laten zien.
En het is dankzij deze producten en deze methode dat ik de haardroger en stijltang in het donkerste hoekje van mijn kast heb geflikkerd en nu steevast pronk met die wilde bos krullen op mijn kop.

Ik houd niet vast aan één bepaald merk. Zoals je zult zien hieronder en op de foto’s, vind je in mijn badkamer een allegaartje van merken en verschillende producten. Zo vind ik de shampoo van Pantene de beste voor mijn haar, vind ik dat hun droogshampoo het meest volume geeft en dat de haarlak van Nivea het minst dat ‘lijm-gevoel’ geeft. If you know what I mean…

We starten sowieso met ons haar te wassen en ‘behandelen’ natuurlijk. Ah, vaneigenst da. Ne bad hairday? Gooi er een emmer water over en je begint gewoon opnieuw. Dat is dan weer het voordeel aan krullen hebben.

Tip numéro uno: bij het wassen alleen shampoo op je wortels in masseren. Laat die lengtes met rust, dames. Je krullen maken je haar sowieso al zwaarder, je wilt ze niet nog zwaarder gaan maken door er een heleboel shampoo in te duwen en dan het risico te lopen dat je krullen eruit zakken door het extra gewicht.

Bij de conditioner mag je jezelf helemaal laten gaan. Krullen houden van conditioner. Die grootte van een erwt waar iedereen altijd over spreekt? Forget about it. Wij gaan voor de grootte van een aardappel.
Verdeel de conditioner enkel over de lengtes. Zeker nooit, never op je wortels. Daar krijg je alleen maar een vette kop van. Eikes.

Als je de conditioner hebt aangebracht ga je er eens door met een kam waarvan de ‘tanden’ ver uiteen staan. Brengt het minste schade aan je haar aan, zie je.
Leg dan je kam weg. En laat hem daar liggen tot de volgende wasbeurt.
Inderdaad, wij curly’s kammen ons haar alleen maar tijdens het wassen, en anders nooit.
En, for God’s sake, blijf zo ver mogelijk uit de buurt van borstels. Echt.

Dit is mijn favoriete shampoo en conditioner en dan ook de shampoo en conditioner die ik al jaren gebruik.

Nadat je de conditioner hebt uitgespoeld ga je niet beginnen wringen aan je haar en er ook niet met een handdoek door beginnen wroeten. Neen, je stapt uit die douche met zo goed als kleddernat haar, draait er een handdoek om (het beste is nog zo’n microvezelhanddoek), doet wat je moet doen (insmeren en heel de reutemeteut) en dan ga je zo snel mogelijk aan het werk met de onderstaande producten.

Waarom je niet mag wroeten met een handdoek? Awel, door dat gewroet ga je al die schubben in je haar volledig open gaan zetten waardoor je haar een volledige coupe frizée gaat worden. Dan mag je er nog zoveel productjes tegenaan gooien als je wilt, niks zal nog helpen.
En waarom moet dat haar zo nat mogelijk zijn om die productjes er in te smeren? Aha! Krullen hebben nood aan zoveel mogelijk vocht. Krulhaar is van nature vrij tot heel droog, dus moeten we ervoor zorgen dat we er zoveel mogelijk vocht in steken en dat er ook in HOUDEN. Door de onderstaande productjes erop/in te doen terwijl je haar nog heel nat is ga je als het ware het water/vocht in locken in je haar.

Nu, mik die handdoek in de hoek van de badkamer, ga even met je vingers door je haar en buig voorover zodat al je haar naar beneden hangt (je kan ondertussen je geweldig mooie knieën bewonderen. Said no woman ever.). Neem nu de Oil-in-melk van Elsève, schud er eens goed mee en doe een hoeveelheid ter grootte van een erwt (deze keer gaan we wel voor een erwt 😉 ) op je handpalm. Smeer dit open in je beide handen en ‘masseer’ dit goed in in je haar, zo dicht mogelijk bij de wortels.
Neem terug een hoeveelheid ter grootte van een erwt, terug open smeren in je handen en terug ‘in masseren’ in je haar, maar nu meer op de lengtes concentreren. Duw/crunch die krullen naar je hoofdhuid toe als zou je ze wat vormen. Op deze manier maak je ze ook nat al wat los en creëer je nu al wat volume voor tegen dat het droog is.
Neem er maar je tijd voor.
Deze crème zorgt voor die mooie gedefinieerde krul waar we allemaal naar verlangen 😉
Byebye frizz!

Neem nu de arganolie, pomp 1 keertje in je hand (echt niet meer dan 1 keer!), open smeren met je handen en verdeel dit wat over de punten.
De punten van krulhaar gaan er al snel heel droog en broos uitzien en deze arganolie zorgt er echt wel voor dat dit niet meer zo is. Je haar voelt ook meteen een pak zachter en krijgt ook een mooie glans.
Het ziet er niet alleen gezonder uit, het voelt ook zo.

Zwier nu in 1 keer al je haar achterover, maak het met je vingers nog een beetje los aan de wortels en wacht.
Serieus, geduld is een schone deugd als ge krullen hebt. De dagen dat ik mijn haar was zijn heilig hier. Ik kan niet om 10 uur mijn haar wassen en dan om 12 uur ergens zijn. No can do.
Van het moment dat ik mijn haar was tot het moment dat ik de deur kan uitgaan, zit er al gemakkelijk een uur of 4 tussen. Zoooootjes. I know. Maar ook dat is krullen hebben. Zo’n nest haar droogt gewoon helemaal niet snel.
En neen, een haardroger is echt niks voor krullen. Ook al zet je er zo’n diffuser op, dan nog krijg je niet het gewenste resultaat. (Denk: schaap)
Het is trouwens nog eens super slecht voor je krullen. Wij hebben al zo’n droog en breekbaar haar, daar wil je echt geen hete lucht op gaan zetten.

*kijkt op de klok* Goed, we zijn nu een drietal uurtjes later (of meer of minder, afhankelijk van hoeveel haar/krullen je op je kop hebt), nu kunnen we beginnen stylen.
Ik laat mijn haar altijd in een middenscheiding drogen, maar style het wel altijd in een zijscheiding. De reden hiervoor is omdat je op die manier extra volume creëert.
Draag je je haar droog in een middenscheiding? Laat het dan na het wassen eens in een zijscheiding (die je tussen het drogen aan de lucht in wisselt van kant) drogen. Je zal zien dat je meteen meer volume krijgt.

Flip al je haar naar voren (terug je knieën enzo bewonderen), maak het los door met je vingers er eens lichtjes in te wroeten aan de wortels, kom weer rechtop staan en doe het dan in een zijscheiding.
Tijdens dit alles komt er geen kam aan te pas. Stylen doen we volledig en alleen met onze handen.
Neem nu de droogshampoo van Pantene, schud er eens goed mee en spuit dit hier een daar tussen (nooit bovenaan) je haar op de wortels. Masseer dit goed open en aanschouw dit wonder. Zie je het? Instant volume bij de haaraanzet! Had je misschien eerst een platte vijg vanboven op je kop (gewicht van die krullen enzo), heb je nu die poofy look met een mega volume.

Vind je hier en daar nog een lok die teveel frizeert, kan je er nog een beetje van de Oil-in-melk van Elsève op doen. Maar hier en daar een beetje frizz kan geen kwaad, dames. Dat maakt het net dat tikkeltje speelser 😉

Breng verder in model (zijscheiding, middenscheiding, speldje hier, speldje daar, …), werk af met een kleine hoeveelheid Volume Care van Nivea et voila! You’re ready to go!
Go and be proud of those curls, honey! 😉

De producten van Pantene, Nivea en Elsève haal ik altijd in het Kruidvat. De kam komt ook van daar.
De arganolie komt van de Arganwinkel.
Nope, geen samenwerking. Gewoon… wreed content van deze productjes 😉

Je kan me ook volgen op Facebook, Instagram en Bloglovin’!

10 Reacties

 1. oktober 3, 2017 / 9:18 pm

  Lieve hemel wat een werk! 😮😮
  Ik spuug in beidem handen, haal ze door mijn haar en het zit als een tiet 🤘🤘

  • oktober 5, 2017 / 8:15 pm

   ‘Zit als een tiet’ 😀 😀 Die onthoud ik!
   De meesten die jaloers zijn op mijn krullen zijn het al lang niet meer als ze horen wat een werk het soms vraagt om ze zo te krijgen ipv een coupe schaap-frizée 😀

 2. Chantal
  oktober 3, 2017 / 9:20 pm

  Thanks voor de snelle blogpost! 😊😊😊
  Erg leuk dat je zo uitgebreid vertelt over je ritueel, wat een herkenning, het kammen, de borstel, föhnen, het schaap!
  Morgen maar eens de drogist gaan opzoeken 😉

  • oktober 5, 2017 / 8:13 pm

   You’re welcome! 😉
   Ik heb jaren moeten zoeken achter wat het beste ging voor mijn haar en door hier en daar wat tips te halen en zelf te zoeken ben ik tot dit gekomen… Altijd blij als ik het kan doorgeven 😉

 3. oktober 3, 2017 / 10:28 pm

  Hier nog zo iemand met een ‘nest’ krullen (want zo voelt het soms wel).
  En wat een herkenbaarheid: Vroeger ook gehaat, vanalles geprobeerd, zelfs permanente ontkrulling (ojeee, ZO slecht voor je haar). Nu al enige jaren geaccepteerd, maar ik durf de stijltang wel nog eens gebruiken. 😉
  En wow, dat is een ritueel om u tegen te zeggen! 😀 Wel goeie tips, ik ga er zeker eens enkele proberen.

  • oktober 5, 2017 / 8:12 pm

   Chapeau voor die stijltang. Ik houd het nog geen kwartier vol om mijn armen zo hoog te houden 😀
   Het is inderdaad nogal een dingetje, dat ritueel. Hier in huis weten ze al wanneer juist ‘haar was-dag’ is en dat ze mij dan best even met rust laten als ik in de badkamer ben 😀

 4. oktober 4, 2017 / 9:20 am

  Amai! Ik heb zelf heel veel maar heel steil haar, een zware bos dus die als een pannenkoek op mijn kop plakt. Zelfs een permanent (op mijn 18e eens geprobeerd) was er na een maand helemaal uitgezakt. Dus wel jaloers op je mooie volumineuze krullen! Anderzijds, als ik lees hoeveel werk erinkruipt…ik ben nogal ongeduldig en kan op een kwartier douchen en de deur uitzijn! Misschien is het dus maar beter zo 😀 (al zou een béétje volume wel mogen, hallo haargoden??)

  • oktober 5, 2017 / 8:09 pm

   😀 Kruipt inderdaad verschrikkelijk veel werk in. En je weet natuurlijk nooit hoe het gaat eindigen. Krullen zijn nogal afhankelijk van het weer ook, zie je. De ene dag kunnen die machtig schoon zijn en de andere dag gaan die precies door een identiteitscrisis 😀
   Lijkt me wel zalig, op een kwartier douchen en de deur uit zijn! Ik ben nog niet gedoucht op een kwartier 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: