Road tripping: van Genua naar Cinque Terre naar Lucca – 1/2

En hoppa, voor je het weet is het terug september en is de zomervakantie in een vingerknip voorbij gevlogen. Of althans, zo lijkt het toch.
En is die zomerreis waar je het hele jaar (yep, wij zijn dat soort dat hun volgende reis al plant van zodra ze terug zijn van hun vorige) naar hebt uitgekeken alweer achter de rug.

Waar we de vorige jaren altijd voor een vakantiehuis gingen (en de laatste 4 jaar hetzelfde dan nog – als ge content zijt…), gingen we nu voor iets helemaal anders.
Rondtrekken in een camper.
Doe ne keer zot zegt.

Geen flauw idee waar ons aan te verwachten begonnen we op 18 augustus aan ons avontuur, om 2 weekjes doorheen Italië te trekken. 24/7 op ‘elkaars lip zittend’. Niet genoeg kamers om even naar te ontsnappen als de andere ons even teveel werd, 0,0 privacy en nog van zulke dingen. Want ge weet wel: ne camper, hè.

Viel het ons mee? Ge hebt geen idee.
Waar het de eerste dagen een beetje zoeken was, vonden we al vrij snel een nieuw ritme met nieuwe gewoontes. De koters namen al vrij snel het afwassen en afdrogen op zich en voor de eerste keer in like for-everrrrrrr ruimden ze hun EIGEN shizzle op achter hun EIGEN reet.
Kon niet anders, want in zo’n beperkte ruimte moet je gewoon elke dag je rommel opruimen of je geraakt niet meer van de camping na drie dagen (en met die van ons mag je het na dag 1 al vergeten).
Het wakker worden in de alkoof, rondkijken en in mijn eerste blik alle drie de koters zien liggen… onbeschrijfelijk.
Het gevoel van vrijheid dat je krijgt bij de wetenschap dat je ieder moment je hele hebben en houden gewoon kunt oppakken en het u kunt afbollen naar andere oorden… onbetaalbaar.

Maar naar welke oorden trokken we dan juist?
Awel…

Genua

Genua (ofte Genova voor den Husband *eyeroll*) stond hoog op Husband’s wishlist. Rondkuieren door de oude stad, langs de oude haven, …
Exact waarvoor je dus naar Genua gaat, de oude delen. En exact wat op ons het meeste indruk maakte.

Breng zeker een bezoekje aan de oude haven, waar je ook de Neptune kan bezoeken, een galjoen dat werd gebruikt in de film “Pirates” van Roman Polanski.
Wandel van daaruit naar het Columbus House (Via di Porta Soprana), waar Columbus in zijn jonge jaartjes gewoond heeft, van daaruit naar het Piazza de Ferrari, waar rondom het plein prachtige gebouwen staan en je koters (en jijzelf. En je hond) verkoeling kunnen vinden in de fonteinen.
En met uw kletsnatte kleren, en reet, wandel je dan richting Via Garibaldi, een straat volgepropt met 16de eeuwse paleizen van een heleboel rijke stinkerds dat nu werelderfgoed is.
En meer dan de moeite waard is om door te kuieren. En bij sommige binnen te stappen en door de binnentuintjes te wandelen.
Ik had eventjes een flashback naar Verona…
Laat u hier gerust overdonderen en meevoeren 😉

Genua 1 - mrscurly.be

Links: van het Columbus House naar de Piazza de Ferrari, tijdens de wandeling kom je dit gezellig tuintje midden in de stad tegen.
Rechts: het galjoen dat je in de oude haven kan bezoeken.

Genua 2 - mrscurly.be

Foto 2: pootje baden in de fonteinen op de Piazza de Ferrari.
Foto 3: een binnentuintje in één van de palazzo’s in Via Garibaldi
Foto 4: Via Garibaldi

Genua 5 - mrscurly.be

Piazza de Ferrari

Hier en daar vind je liften in de buurt van Via Garibaldi. Volgens mij hebben ze die toestanden geïnstalleerd omdat zelfs de Italianen al die hellingen strontmoe zijn na enige tijd.
De lift brengt je naar een groot terras dat je een mooi uitzicht geeft over Genua… en je naar het beste ijs brengt.
Bij Don Paolo (Spianata di Castelletto) vind je niet alleen het lekkerste Italiaanse ijs, maar ook Siciliaanse specialiteiten, zoals granitta con panna. Een soort… euhm, ijs. Ik kan alleen maar zeggen dat je het moet proberen.

Genua 4 - mrscurly.be

Granita con panna. ‘k Droom er nog van.

Wat je ook niet ver van Via Garibaldi vindt, is het kabeltreintje, Funicolare, dat de steile klim tot boven op de heuvels (waartegen Genua gebouwd is) voor je doet als je, zoals wij, te lui bent om te voet de trip naar boven te doen (in our defence: het was snikheet die dag en BigButt Chanel was al half dood tegen 12 uur ’s middags).
De beloning: een prachtig uitzicht over Genua en de kustlijn.
En de trip met het treintje is ook een ervaring op zichzelf natuurlijk.

Genua 3 - mrscurly.be

Met het kabeltreintje, Funicolare, naar boven in de heuvels. De beloning: een prachtig zicht en bijna niemand die in uwe weg staat 😉

 • Onze uitvalsbasis om Genua te bezoeken was camping Villa Doria, een heel rustige camping boven op een heuvel, waar je ook een klein winkeltje hebt voor de basics, de eigenaars super vriendelijk zijn en je in no time met de trein in Genua staat.
 • Tips: * wij gingen er niet naartoe wegens te weinig tijd in Genua, maar volgens de dame van de camping zijn Camogli (een oud vissersdorpje), Portofino (met naar het schijnt het mooiste haventje aan de Middelandse Zee) en San Fruttuoso (een oud klooster dat alleen te voet of met een veerboot te bereiken is) echt meer dan de moeite waard.
  Staat dus in het groot en vet op onze to do-list voor de volgende Italië-trip 😉

Cinque Terre

Als je aan Cinque Terre passeert, moet je er gewoon naartoe natuurlijk. Het staat op menig postkaartje en website van Noord-Italië.
En als ’t op een postkaartje staat, dan moet het wel schoon zijn.
En vreselijk druk…

We kregen de tip om Cinque Terre te bekijken met de boot, zo zie je de stadjes op hun mooist: vanop het water. Je moet er wel een klein fortuin voor neertellen, maar soit, je hebt dan ook wat (wij betaalden €25/persoon). Onder andere een lege portefeuille…
Je kan ze natuurlijk ook te voet bezoeken, maar voorzie je dan wel van degelijk schoeisel. Die dorpjes zijn namelijk niet in de Vlaamse polders gebouwd.

We namen de boot, bewonderden de kleurrijke stadjes vanop het water en stapten uit in Riomaggiore (het laatste dorpje), waar we rondkuierden, ijsjes aten en genoten van het zicht op de kleurrijke huisjes en op de zee.
En ons toch wel lichtjes ergerden aan al die drukte door de toeristen.
Terwijl we vergaten dat wij dat ook waren.

Cinque Terre 2 - mrscurly.be

Cinque Terre 1 - mrscurly.be

Tijdens het wachten op de boot voor de terugtocht keken we naar de pubers uit de streek die vanop de rotsen voor de kust hun kunsten toonden terwijl we ons afvroegen waarom we in godsnaam onze zwemkledij niet hadden meegebracht, want, godverdomme, wat was het warm die dag.

Cinque Terre - mrscurly.be

 • Onze uitvalsbasis voor Cinque Terre was camping Makallé in Sestri Levante, een cheap ass camping van een scheet groot, maar waar je in alle rust en stilte kan bekomen van de drukte van een dagje Cinque Terre (waar je gemakkelijk met de trein naartoe kan – station is op wandelafstand van de camping). De eigenares is een heel vriendelijk mens dat meteen klaarstaat met tips en info en je helpt waar ze maar kan.
  Inkopen vergeten doen? Zij bellen de dichtstbijzijnde pizzeria voor je op en nog geen uur later zit je pizza’s te eten aan je camper.
  Op de camping zelf kan je zo goed als niks kopen. Er is een bar waar je de broodnodige cappuccino kunt krijgen enzo, maar voor brood moet je er niet bepaald zijn. Het dichtstbijzijnde winkeltje is op een twintigtal minuutjes wandelen. Het slingerde me even terug naar mijn jeugd toen kleine kruidenierswinkeltjes op iedere hoek van ’t straat nog doodnormaal waren, de mevrouw achter ‘den toog’ u op haar meest platte dialect begroette BIJ NAAM (!) en waarschijnlijk meer van uw gezondheidsproblemen afwist dan gijzelf. Those were the days…
 • Tips: * bereid je voor op veel drukte als je in het hoogseizoen naar Cinque Terre gaat. De treinen zitten overvol, en op de boot is het niet minder. Als je pech hebt (zoals wij), mag je nog wat langer wachten in de brandende zon op de boot omdat ze te vol zitten.
  * Tickets voor de boot vind je in het eerste stadje, Levanto, aan het haventje. Het is de enige ‘grote’ (lees: grotere boten) maatschappij die dit doet. Je kan er ook altijd voor kiezen om met een kleine motorbootje naar de andere stadjes te gaan. Geen flauw idee hoeveel dat kost…
  * met de trein naar Cinque Terre? Tijdens spitsuren moet je voor je hond ook een treinticketje kopen.
  * neem zelf al genoeg eten en drinken mee. Gegarandeerd dat je lang mag zoeken naar een plaatsje in een bar in één van de stadjes. Als je al een plaatsje vindt…
  * probeer tijdens de rit van Genua naar (de streek) Cinque Terre zoveel mogelijk de autosnelwegen te vermijden. Je hebt geen idee wat voor pareltjes je tegenkomt tijdens de rit 😉

Lucca

Als je de keuze moet maken tussen Pisa en Lucca, moet je volgens iedere Italiaan die wij spraken voor Lucca kiezen. Pisa is de toren en … that’s about it. Aja, en ne shitload toeristen.
Lucca is dan weer charme, geschiedenis, cultuur, groen, … Geen twee keer nadenken dus voor ons. Lucca it was.

We wandelden over de oude stadsmuren (die je een mooi uitzicht geven over de stadstuinen en oude torens), picknickten aan de rand van de stad, dronken cappuccino op het Piazza Napoleoni en keken onze ogen uit op het amfitheater, een plein in het midden van de stad, omgeven door typische oude Italiaans huizen die nu volledig ingenomen worden door winkeltjes en bars.

Lucca 4 - mrscurly.be

Het plein in het amfitheater.

Lucca 3 - mrscurly.be

Rechts: het amfitheater
Links: bleekscheet-Belg vol muggenbeten trying to blend in.

De Italianen hebben gelijk: Lucca IS charme, geschiedenis, cultuur, …
Of hoe je midden in een stad kunt rondkuieren en toch niet overdonderd worden door drukte, maar juist gecharmeerd worden door al het groen en moois dat het biedt.

Lucca 2 - mrscurly.be

Rechts: wandelen over de oude stadsmuren en uitkijken over de nog overgebleven torens van Lucca.

 • Onze uitvalsbasis voor Lucca was camping La Valle in Ripafratta, een kleine, rustige camping met een zwembad met uitzicht op de bergen, uitgebaat door broer en zus 🙂 Broer baat voornamelijk de camping uit, terwijl zus ambachtelijke honing maakt (vaneigenst da, want z’is imker) die je ook op de camping kan kopen.
  Broodjes enzo bestel je eenvoudig ’s avonds op de camping. 

  Om dan ’s ochtends de meest huge ass broodjes (in de vorm van schelpen!) op uw bord te krijgen.
 • Met de trein en/of bus geraak je in Lucca. Of het gemakkelijk is zou ik niet meteen zeggen. Het terugkeren van Lucca verliep niet zonder slag of stoot: de buschauffeur dropte ons op 8 km van de camping af, ervan overtuigd dat we goed zaten. Een tripje met de trein extra later waren we gelukkig veilig en wel thuis. We wilden onze verwende koters eens wat meer laten ‘werken’ op reis? We delivered!
Lucca - mrscurly.be

Rechts: ’s ochtends opstaan met zicht op de bergen…

Volgende week: Lago Bolsena, Arezzo en Firenze 🙂

XO,

Anneke

4 Reacties

 1. september 19, 2018 / 5:57 pm

  Oh wat een gave plekjes allemaal! Mooie foto’s ook, krijg gelijk weer heimwee naar Italië 🙂 ik vond dat rond trekken van camping naar camping met de daktent op onze auto toen ook ontzettend gaaf.

  • oktober 2, 2018 / 5:53 pm

   Mijn broer en schoonzusje zijn zo ook al enkele jaren door Italië getrokken, met een daktent. Lijkt me ook wel wat, eerlijk gezegd. Maar dan zonder de koters, anders mag ik iedere ochtend opstaan van zodra die zon opkomt 😀

 2. september 21, 2018 / 8:00 am

  Oh wauw!! Het ziet er echt prachtig uit!! Je hebt ook echt geweldige foto’s gemaakt. Prachtig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: