Road tripping: van Lago Bolsena naar Arezzo naar Firenze – 2/2

Vorige week konden jullie al een stukje meereizen in verslagje 1, ‘Road tripping: van Genua naar Cinque Terre naar Lucca’, waarin ik jullie meenam op onze zomerreis doorheen Italië.
In een camper.
Met 3 koters en een hond.
Want #yolo enzo.

Vandaag neem ik jullie mee naar Lago Bolsena, Arezzo en Firenze. Of dat hoopten we toch…

Lago Bolsena

Na een week van hot naar her bollen en al dat stadsgeweld hadden we wat nood aan rust en ontspanning.
En een plek om de koters uit te laten. Want, serieus mensen, kinders en steden is nog steeds niet de perfect combo. Al leren ze het stilletjes aan wel.
Dat wil zeggen: als we ze maar genoeg omkopen met ijsjes.

Na enig zoekwerk op het wereldwijde web over waar een rustig plekje te vinden mèt water om onze wilde bende in uit te laten, kwam ik op Lago Bolsena uit.
Ik had er nog nooit van gehoord. Het Comomeer, Gardameer en Lago Maggiore en al van zulke dingen klinken iedereen wel bekend in de oren. Hence, een overload aan toeristen. Wat dan ook weer gelijk staat aan nikske rust en ontspanning. Maar wel ne lege portemonnee.

Het Meer van Bolsena is een minder bekend meer bij de buitenlandse toeristen, wat eigenlijk best vreemd is, want waar de andere meren (vooral die in het noorden) ieder jaar ontelbaar veel toeristen trekken voor hun schoonheid etc., is het Meer van Bolsena minstens even mooi.
En tien keer zo charmant. Ahja, bijna geen toeristen en al, hè 😉
Zijn bijnaam ‘het turquoise meer’ heeft het niet gestolen. Ik schrok me te pletter toen we gingen kajakken en ik iets verder van de oever ging dan ik normaal gezien al zwemmend doe (omdat ik 1. suck in zwemmen en 2. in mijn broek schijt van zodra ik 3 meter van de oever afzwem) en het water me turquoise toeglinsterde.
En we weten allemaal wat turquoise met mij doet.
Vulkanisch en nog niet teveel aangetast door het toerisme zijn dus duidelijk goede zaken.

We bleven 4 nachten in Bolsena, waarvan we de eerste avond al goed van start gingen met dinner met een view.
Maar het belangrijkste van al: ik moest niet koken. Altijd geslaagd dan.
Bij Resto, lounge & dining bar Ortensia dineer je pal aan het water, onder tientallen kleurige lampjes voor een bedrag van twee keer niks, maar wel met geweldig lekker eten.
En de uitbaters zijn alles wat je ook maar onder sympathiek kan verstaan.
Overduidelijk dat je hier niet midden in een toeristisch walhalla terecht bent gekomen. En dat bedoel ik positief.

Het Meer van Bolsena zou het Meer van Bolsena niet heten zonder een stad aan dat meer dat… juist, Bolsena heet. Al is stadJE eerder de juiste benaming. Klein, gezellig en toch kan je er uren in verdwalen.
Geen H&M, Zara of WE, maar kleine winkeltjes vol met lokale producten. En dat alles in panden/huizen die zo uit een middeleeuwse film lijken te komen.
Ik. Ging. Hier. Compleet. Los.

Bolsena - mrscurly.be

Foto 1: eten bij Ortensia…
Foto 3: de steile weg naar het kasteel. Deze doe je dus niet met teensletsen, hè, mensen.

Helemaal bovenaan Bolsena torent het kasteel Rocca Monaldeschi uit.
Middeleeuws.
De weg er naartoe ook. Vergeet uw teensletsen dus maar. Deftig schoeisel is een vereiste hier.
En uzelf duust keer luidop afvragen ‘HOE IN GODSNAAM DOEN DIE MADAMMEN DA HIER MEE HUN COMMISSIES?!’
Laat staan dat ge die commissies (boodschapkes, hè, hastn) in de sneeuw naar boven moet brengen.
De weg naar het kasteel is dus steil (niet Belgisch steil, hè) en bestaat uit kasseien. Het vraagt dus wat.
Maar je krijgt er iets geweldig voor in de plaats…
Eenmaal boven zie je bijna geen kat en heb je het prachtigste uitzicht over het meer en de stad Bolsena.

Bolsena 2 - mrscurly.be

The views en het kasteel (foto 4)

Bolsena 3 - mrscurly.be

Overlooking my kingdom…

Watersporten zijn ook een geliefde bezigheid daar. Kan ook niet anders, want ge zit aan een meer. Haha.
Wij gingen voor kajakken. Koter 1 en 3 in enen, Husband en koter 2 in den anderen en Chanel en ik in de derde kajak.
Geweldig leutig. Als je niet in een straal van 3 meter van mijn kajak kwam dan. BigButt-Chanel dacht dat eens over en weer huppelen van de ene naar de andere kajak piece of cake ging zijn. Niet dus.
Ik kreeg er dan wel een uur serieuze stilte en een zen-moment van ‘k zal u gaan hebben voor in de plaats aangezien ik iet of wat alleen ronddobberde.

Bolsena 1 - mrscurly.be

En het zwijn uithangen in het meer… ook dat is een geliefde bezigheid daar. Althans, door die drie van ons.
We wilden ze eens goed uitlaten ginder? Understatement.
We bleven 4 nachten op een camping mèt privé-strandje waar ook nog eens Chanel op toegelaten was.
Dat staat overduidelijk gelijk aan zwijnerij, leute, fun en ’s avonds rust voor de oudjes.

 • Onze uitvalsbasis aan het Meer van Bolsena was Camping Il Lago, een kleine camping met privé-strandje. Wat moet ne mens nog meer hebben, nietwaar? 😉
  Veel kan je er niet krijgen op de camping, voor brood en inkopen moet je de stad intrekken (op een paar honderd meter, dus no biggie), de cappuccino die je in de kleine bar kunt krijgen is dan weer super lekker. 
 • Tips: * lekker eten mèt uitzicht èn voor niet teveel geld doe je bij Ortensia.
  * kajakken, windsurfen, paddle boarden, … je kan het allemaal doen op het meer. Er zijn meer dan genoeg plekken aan het meer waar je materiaal kan huren.
  * de stranden aan het meer zijn gratis. Pak uw spullen, leg uw handdoek op een strandje en je ligt er voor de rest van de dag als je wilt. En als je een beetje zoekt, vind je zelfs verstopte stukjes strand waar je helemaal afgesloten zit van de rest 😉 (ik ontdekte ze tijdens mijn ochtendlijke loopjes)
  * bijna alle campings liggen direct aan het meer en hebben ofwel directe toegang tot het strand of een eigen stukje privé-strand.
  * in het meer liggen er twee eilandjes. Je kan ze niet bezoeken, maar er zijn wel bootjes die tot heel dicht bij de eilandjes varen. Naar het schijnt meer dan de moeite waard. 
  * in de zomermaanden is er bijna elk weekend iets te doen in Bolsena. Van marktjes met artisanale producten tot marktjes voor kunstwerken tot … Je verveelt je hier dus geen moment.
 • Ben ik verliefd geworden op Bolsena en het meer? Zijt maar zeker… 🙂

Arezzo

Onderweg van het Meer van Bolsena naar Firenze passeer je Arezzo. Misschien klinkt het jullie niet bekend in de oren, maar het volgende misschien wel: La vita è bella. De film van Roberto Benigni. En één van mijn lievelingsfilms.
Het is in Arezzo dat een groot deel van de film is opgenomen. Zoals de beroemde ontmoetingsscène.
Ik moet al niet meer zeggen dat Arezzo dan ook helemaal bovenaan op dedeze hier haar wishlist stond, zeker? 😉

Arezzo - mrscurly.be

Foto 3: een bekend hoekje uit de film.

Een overnachting zat er niet in, want we hadden een deadline (die camper moest op tijd terug enzo), maar moest er tijd voor geweest zijn, ik bleef er een tijdje.
Net als Bolsena had Arezzo een rustgevend effect op mij. Voor een stad dan toch.

We wandelden langs het Mudas Museum e Palazzo Vescovile (een museum) naar de Duomo San Donato naar het Piazza Grande (waar de ontmoetingsscène in ‘La vita è bella’ is opgenomen) naar Church of San Francesco Arezzo.
Slurpten van een cappuccino op het Piazza Grande en wandelden in en uit de kleine antiekwinkeltjes.
En deden meermaals van ‘Moh! Dat is ook uit dienen film!’

Church of San Fransesco Arezzo en Duomo San Donato

Arezzo 2 - mrscurly.be

Piazza Grande

Is Arezzo een aanrader? Meer dan dat zelfs…

 • Tips: * je kan een wandeling doen langs alle locaties waar scènes opgenomen zijn voor La vita è bella. Bij het infokantoor voor toeristen kan je kaarten krijgen waar de wandeling èn de locaties op aangeduid staan.
  * ieder jaar is er tijdens het eerste weekend van september een middeleeuws steekspel op het Piazza Grande. Naar ’t schijnt een groot festival waar mensen van heinde en ver naartoe komen. Ik mag alleen hopen dat ze het iets minder barbaars aanpakken nu… 😉
  * ieder eerste weekend van de maand is er een antiekmarkt op de Piazza Grande en in de omliggende straatjes. Het blijkt één van de grootste in Italië te zijn.

Ik nam afscheid van Arezzo met de stille belofte er zeker terug te komen… en dan voor minstens enkele dagen.

Arezzo 3 - mrscurly.be

Onze eigenste scène uit La vita è bella…

Firenze

Hahahahahaha!
Nee.

Wij zijn van die rete irritante optimisten die denken dat ze twee steden wel ne keer zullen fixen op één dag. In de voormiddag en vroege middag Arezzo en in de late namiddag en avond Firenze vooraleer een nachtje te maffen en de tocht richting huis verder te zetten? You got it!
Niks van.
We hadden de files niet meegerekend en het feit dat we geen camping hadden voorzien in de buurt van Firenze. Nu, je kan met je camper natuurlijk altijd op een camperstopplaats staan voor een nachtje. En dat was ook ons plan. Maar dan moet je zo’n ding vinden en blijkbaar heb je er geen enkele in de buurt van Firenze.

Na enkele uurtjes rond te bollen in (dat staat gelijk aan een dodenwens) en rond Firenze staakten we de zoektocht naar een camperstopplaats en gingen op zoek naar een camping. Daar vind je er dus genoeg van.
Maar niet al te dicht bij de stad zelf.

Uiteindelijk verzeilden we bij Camping Fiesole ergens vanboven op een heuvel die uitkijkt op Firenze. Met een rechtstreekse shuttle naar Firenze, dat dan weer wel.
Niet tijdens de avonduren, dat dan weer niet.

Maar ik kreeg er wel een geweldige Florence by night voor in de plaats.
En ’s ochtends zag ik de zon opkomen boven datzelfde Firenze. Onbetaalbaar.

Firenze - mrscurly.be

 • Camping Fiesole is een vrij grote camping met een prachtig zicht op Firenze, waar je dan ook voor betaalt. Het was veruit de duurste camping van onze hele reis en kamperen in Italië is al niet zo goedkoop. 
  Je krijgt er wel, bovenop dat zicht, goed en net sanitair voor in de plaats, een restaurant met een kleine kaart, een shuttle rechtstreeks naar Firenze en een zwembad. Met lampkes in die veranderen van kleur. Ook roze. Ojoooo.


Algemene tips:

 • Probeer zoveel mogelijk de autosnelweg te vermijden. Niet alleen spaar je zo redelijk wat centen uit (tol), maar je ziet echt prachtige dingen. Ik heb met mijn bakkes tot tegen de grond rondgereden. Echt.
  Zo moesten we gewoonweg even stoppen om Orvieto te bewonderen en ontdekten we tijdens een picknick-stopke Ficulle, waar een oude, charmante local ons een foldertje in de handen stopte en een hele waterval van Italiaanse woorden op ons afvuurde over waarom we het stadje moesten bezoeken. Ik had de kerel bijna meegesjoefeld in mijn sjakos.
 • Kamperen met een camper is duur in Italië. Een goedkoop en goed alternatief zijn camperstandplaatsen als je toch maar ergens gaat staan voor 1 nachtje tijdens het doorreizen. In de meeste steden staan ze goed aangeduid en anders is Google je beste vriendje 😉
 • Ik ben niet de slechtste en al zeker niet de moeilijkste. Maar dit moet ook gezegd worden: huur geen camper bij camper-verhuur.be in Lille. (Wat wij, kalvers, dus wel hebben gedaan *eyeroll* Maar in our defence: we vonden niet zo snel iemand waar honden toegelaten zijn in de camper. Zal ons leren… volgende keer zoeken we gewoon enkele weken langer)
  Niet alleen krijg je op voorhand zo goed als geen info, laat staan uitleg over wat alles is, waar het zit en hoe het te gebruiken (als het je eerste keer met een camper is, is goede uitleg wel noodzakelijk, geloof mij…), je krijgt uiteindelijk nog een pagina’s dik reglement mee van ‘k zal u gaan hebben. Aja, dat reglement krijg je pas te zien als je de camper gaat afhalen om te vertrekken natuurlijk. Zo kan je niet echt meer weigeren…
  Toen ik tijdens de rit de regels zat na te lezen dacht ik efkes dat ik terug in de kleuterschool zat. En durfde ik bekan genen kaka niet meer doen in die camper. Laat staan dat ik onze koters ook maar ergens aan zou laten komen. Want bij de meest onnozele dingen stond er dan ook netjes een boete naast. Yep, een boete.
  Je krijgt niet alleen een camper mee die uiteindelijk toch niet helemaal in orde/proper staat zoals beloofd, achteraf krijg je nog je borg niet helemaal terug omdat het ‘verhuurbedrijf’ vindt dat je de hoezen (die over de zetels zitten) moet wassen ook al betaal je geen mis bedrag voor de schoonmaak en wordt er je nog vanalles aangerekend omdat je het niet hebt aangevuld terwijl het in de eerste plaats ook niet was aangevuld toen je hem meekreeg.
  Nu, wij hebben dat niet aan ons hart laten komen tijdens onze reis en er toch nog vollen bak van genoten, maar ik kan me voorstellen dat er mensen die dit een domper laten zijn op hun reis en dat wens ik niemand toe. Reizen is leuk en moet het dan ook blijven 🙂 Peace out!
Orvieto - mrscurly.be

Orvieto

XO,

Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: