Slapen onder de sterrenhemel… in een sphair

Ik had nooit gedacht dat ik deze woorden ooit nog ging zeggen, maar ik vind kamperen leuk.
Het hele ‘going back to basics’-gevoel, het ’s ochtends met mijnen toiletzak naar de sanitaire blok wandelen terwijl de rest van de camping nog aan het snurken is en ik dus kan genieten van de complete stilte, het zo goed als volledig in de natuur zitten, …
Yep, ik doe da graag.

Toen Husband en ik in juli er een paar dagen tussenuit knepen wist ik al meteen dat ik in augustus terug aan zijn mouw zou gaan hangen. Ken jezelf enzo.
Het was dus van datte. Augustus kwam en het kriebelde alweer om er even tussenuit te gaan.
Agenda’s werden bekeken en trainingsschema’s erbij gepakt.
Conclusie: 1 nachtje lukte nog net. Ugh.
Iets met trainingen die opgevolgd moeten worden (ik) en een job met wachtdiensten enzo (Husband).

Soit, wij laten dat niet aan ons hart komen en in plaats van te denken ‘Kaka, mààr 1 nachtje?!’, denken wij ‘Yes! Beter dan GEEN nachtje!’. Wij zijn zulke rete-irritante optimisten.

Nu, hoe graag we ook kamperen, voor één nachtje die hele tent en de bijhorende shizzle meeslepen? Neeje. No can do. Echt, dat vind ik de moeite niet. Ik ga pas all the way voor minstens twee nachten.
En het weerbericht liet ook al zien dat de voorbije weken hittegolf net gingen stoppen tijdens die twee dagen. En de regen dan ook met bakken uit de lucht ging vallen. Fock you, moeder natuur.
Hebt gij al eens een tent opgezet of afgebroken in de gietende regen? Neeje?
Ik ook niet.
Den Husband wel. En naar ’t schijnt is dat een hel.

Mij niet gezien dus.
We gingen op zoek naar een alternatief. En vonden een.
Wat voor één.
Een sphair.

Ik hoor het u al zeggen: ‘Ne watteuh?’ Althans, dat was mijn reactie toen Husband ermee kwam aanzetten. Nog nooit van gehoord, van zo’n ding.
Wat is dat dan, zo’n sphair?

slapen onder een sterrenhemel... in een sphair - mrscurly.be

Zoals je ziet op de foto is het een tent dat zo neergeplant lijkt te zijn door een stel aliens. Maar wat die sphair nog het bijzonderst van al maakt… is het volledige gebrek aan steunpunten. Het ding wordt rechtgehouden doordat er continu verse lucht wordt ingeblazen. Niet meer dan dat.
Oh ja, en het feit dat de bovenkant van de koepels doorschijnend zijn waardoor je ’s nachts de sterren kan zien. Romantische toestanden allemaal, zeg.

slapen onder een sterrenhemel... in een sphair - interieur - mrscurly.be

De leefruimte.

slapen onder een sterrenhemel... in een sphair - slaapgedeelte en zicht - mrscurly.be

Slaapruimte en the view.

Keihandig allemaal. Wij moeten nietmendalle opzetten als we aankomen, geen gedoe met regen, we hebben zelfs een leefruimte in die sphair èn we gaan ook nog eens onder de sterren kunnen slapen!

Nu, het feit dat het ding alleen maar door lucht wordt rechtgehouden is ook wel een dingetje. Zo geraak je er alleen maar in via de sluis (het gangetje links op de foto). Van zodra je dat openritst en er wilt instappen valt die sluis als een pudding in elkaar. Aja, al die lucht ontsnapt vaneigenst. Wreed rap zijn is dus de boodschap…
Eens je in de sluis bent geraakt en je hebt dichtgeritst wacht je tot de sluis terug volledig is opgeblazen vooraleer je de volgende rits opent om naar het slaapgedeelte te gaan.
Allemaal goed en wel, maar probeer maar eens in en uit da spel te geraken met uw handen vol bagage of toiletgerief.
En ’t liefst op ne moment dat ge keidringend naar de wc moet ’s ochtends vroeg.
Of midden in de nacht.
Doe je het niet in deze stappen valt heel uwe sphair in elkaar. Gedaan met de romantiek dan.
Of uw pieske midden in de nacht.

Het zorgt natuurlijk voor veel billenklets-moehahahaha momenten tijdens zo’n paar dagen weg. Allemaal heel grappig.
En na twee dagen ook wel heel pijnlijke vingers.

Romantisch is het dan weer wel. Van zodra je alle lichten uitdoet in je sphair, en je ogen wat beginnen wennen aan het donker, begin je hier en daar enkele sterren te ontwaren. ‘Oooooh’s’ en ‘aaaaaaah’s’ enzo.

Het wordt extra romantisch gemaakt doordat je keidicht tegen elkaar aan moet kruipen om warm te krijgen. Doordat het ding wordt rechtgehouden door lucht, krijg jij dus de hele nacht die lucht op jou. Koude lucht welteverstaan.
Nu, ge kunt dat ook als een voordeel zien. Alles beter dan in een tent slapen waar het 30° is en ge geen oog dicht doet omdat ge zo goed als uit uw tent glijdt van het zweten of ne hele nacht wordt geambeteerd door de muggen.

‘Oei, ne tegenvaller dan, Anneke?’
Dubbel.
Handig is het niet. Ik zag mezelf al met die drie koters in zo’n ding logeren om dan midden in de nacht wakker te worden onder een focking platte sphair met de overige drie gezinsleden er nog onder omdat er eentje naar het toilet moest en de sluis vergeten dichtritsen was.
Na twee dagen had ik het dus wel gehad met mijn pijnlijke vingers door stroeve ritsen en constant die sluis op mijn bakkes te krijgen iedere keer ik in of uit die sphair wou.
Maar we waren daar maar met ons twee.
En als ik lang genoeg zaag tegen den Husband onthoudt hij al eens iets. Zoals die sluis goed dichtritsen.

De koude lucht die ik de hele nacht op mij voelde als een zacht briesje was met momenten aangenaam en met momenten irritant. Gelukkig hadden we ons voorzien en hadden we allebei een warme pyjama mee.
En lag er een dekbed op ons te wachten.
En gelukkig liggen Husband en ik geweldig graag lepeltje/lepeltje om elkaar op te warmen.

Voor één of twee nachtjes? Yep, doen! Puur en alleen voor de ervaring al. Het is plezant, leutig, romantisch, grappig en nog van zulke dingen.
Voor een week? Neeje. Liever een gewone tent dan. Als ge da ding niet laat opzetten door mij valt dat niet heel de tijd op uwe kop.

Maar soit, we hebben toch maar onder een sterrenhemel geslapen.
Dicht tegen elkaar.
Daar kan uiteindelijk niks tegenop.
Zelfs geen instortende sluis.
Of de hele nacht een windhoos op uw smoel.

Ook al was één van die schoonste sterrekes uiteindelijk wel ’t lampke van uwe lader, Husband…

XO,

Anneke


 • Geen samenwerking, mensen. Alles zelf met eigen centjes betaald.
 • In de leefruimte van de sphair staat er ook nog een slaapzetel waar er, vermoed ik, nog twee personen in kunnen slapen.
 • Prijs: €70/nacht.
 • Waar: Camping Le Val de l’Aisne in Hotton. Alleen al voor de eigenaars ga je hier naartoe. Geweldig sympathiek en behulpzaam.
  Op de camping vind je ook stacaravans die je kan huren, sphairs, zigeunerwagens, maar je kan er ook gewoon met je tent of caravan naartoe. Sanitaire blokken zijn geweldig proper (en dat komt van een properheidsfreak als ik, hè, mensen) en het hoofdgebouw (waar je tevens ook kan ontbijten, lunchen enzo) helemaal vernieuwd.
  Er is altijd wel iets te doen, zowel voor de kleinsten als voor de oudsten (dat zijn dus wij…), maar toch is het hier heel rustig en relaxed.
  De camping staat sowieso op ons lijstje waar we nog eens heen willen. Met de tent of in een stacaravan 😉
 • Het is dus iets leuk en zeker eens de moeite voor de ervaring, maar houd rekening met wat praktische issues bij het binnen- en buiten gaan van zo’n sphair.
  Aja, en pakt u ne warme pyjama mee, gasten.

7 Reacties

 1. augustus 15, 2018 / 9:47 pm

  Het lijkt me wel heel tof voor een nachtje, zeker omdat je de sterren kunt zien, als het dan niet bewolkt is 🙂 heel apart ding om te zien ook!

  • augustus 16, 2018 / 7:58 pm

   Ja, die bewolking blijft toch een dingetje in België, hahaha! Al moet ik zeggen dat het volgens mij ook heel indrukwekkend moet zijn als het dondert en bliksemt 🙂

 2. augustus 16, 2018 / 1:21 pm

  Haha, hoe je dat weer neerpent! Ik leef helemaal met je mij. Lijkt me echt wel een ervaring zo’n sphair. Het enige waar ik het nu al benauwd van krijg is dat je de tent dus niet kan open zetten. En ik heb graag tenten open. Maar wel een leuk idee voor een weekende weg of zo.
  Conny onlangs geplaatst…DierenMy Profile

  • augustus 16, 2018 / 7:59 pm

   Inderdaad! Was ook mijn eerste bedenking: ‘Shit, ik kan hier niks openzetten!’ Maar ik moet zeggen dat door die frisse wind die constant wordt binnen geblazen, je daar precies niet echt op let… En dat voor een nogal claustrofobisch mens zoals ik 😉

 3. augustus 16, 2018 / 8:34 pm

  Heerlijk hoe je het altijd verwoord 😀 Zo te lezen lijkt het me wel en niet iets voor mij. Wel voor de sterren én minder last van muggen dan in een gewone tent. Niet omdat ik ’s nachts altijd naar het toilet moet en als ge dan iedere keer moet wachten op die sluis.

  • augustus 16, 2018 / 8:01 pm

   Dat ’s nachts naar ’t wc moeten is voor mij niet echt een probleem… Die vent van mij daarentegen… die doet niet anders 😀 Die heeft zijn plezier gehad zo midden in de nacht, hahaha! Nog een chance dat het niet te dringend was 😀

 4. augustus 17, 2018 / 6:15 pm

  Sorry… weer keihard gelachen met dat lampke van die lader… je blijft hilarisch schrijven! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: