Verjaardagsfeestje overlevingsgids

Verjaardagsfeestje overlevingsgids - mrscurlyblog.wordpress.com

Verjaardagsfeestjes voor de koters, het is toch wat. Er komt toch altijd een heleboel geregel en gedoe bij kijken.
En dan heb ik het nog niet gehad over al die koters zelf.

Maar we doen dat graag natuurlijk. Alles om die bengels van ons happy te maken.
Weken op voorhand zijn we er al mee bezig: dit moet nog gedaan worden, daar moet nog aan gedacht worden, daar moet ik nog voor mailen, … en ga zo maar door. Je zou soms denken dat wij er nerveuzer voor zijn dan de kinderen zelf.

Maar wàt heb je dan juist allemaal nodig? En waar moet je juist allemaal voor zorgen voor op de dag zelf?
Een overzichtje… 😉

Stap 1: waar, wanneer, wie.

Inderdaad, waar houd je nu juist dat feestje? Misschien maak je er geen probleem van om je huis na een viertal uurtjes half te zien instorten. Misschien wel.
Behoor jij tot de zeldzame soort die daar niet om geeft, dan kan de beslissing snel genomen zijn: je houdt het feestje gewoon thuis.
Spaart je meteen ook een hele hoop geld uit.

Behoor je tot de groep ouders waartoe ook ik behoor, degene die de horror van kinderfeestjes thuis houden al een paar keer is ondergaan en bij de laatste editie heeft gezworen dat noooooooit meer te doen? Dan moet je natuurlijk nog een locatie zoeken…
Mogelijkheden genoeg: je kan naar de bioscoop gaan (ondertussen geniet jij – hopelijk – ook van een uurtje ofzo rust terwijl ze naar dat scherm staren), je kan gaan bowlen, zwemmen, schaatsen, naar de speeltuin of bij slecht weer naar een binnenspeeltuin. Je kan tegenwoordig zelfs gaan indoor klimmen voor een verjaardagsfeestje. Of wat dacht je van paintballen?
De meeste zaken bieden ook nog eens een leuke formule aan waardoor je helemaal geen reet meer moet uitvoeren.
Buiten die koters in het oog houden dan.
Maar voor eten en drinken moet jij alvast niet meer zorgen 😉

20170308_135904

Dit jaar gingen wij voor een namiddag cinema. Husband en ik genoten even hard als de koters 😉

Eens je, of beter: de jarige, hebt besloten wat je juist wilt doen voor het verjaardagsfeestje, kan je een datum prikken.
Tip: plan een beetje vooruit. Wij krijgen hier soms uitnodigingen mee naar huis voor een feestje dat nog geen week later wordt gehouden. Dat is niet altijd evident om in te plannen en voor de jarige is het natuurlijk het leukst als iedere genodigde aanwezig is. En degenen die uitgenodigd zijn willen het natuurlijk ook voor geen geld ter wereld missen.

En dan nog wie. Je kan er helemaal voor gaan en de hele klas uitnodigen. In dat geval raad ik je aan om niet alleen een ferm budget uit te trekken voor het feestje zelf, maar ook voor de pijnstillers voor je hoofd.
Of je selecteert. Niks mis mee om een bepaald aantal genodigden af te spreken met je kind.

Stap 2: rsvp.

Zo. Het bovenstaande is beslist. Je weet waar je het feestje gaat houden, wanneer het doorgaat en wie er wordt uitgenodigd. Nu kan je beginnen met de uitnodigingen.
Je kan ze kant en klaar kopen natuurlijk…
Of ge doet ne keer zot gelijk ondergetekende en maakt ze zelf. Of beter: ge laat de jarige ze maken.
Het is hier al een beetje traditie geworden dat ze hun uitnodigingen zelf maken en het geeft altijd heel leuke resultaten.

Voor de echte knutselfreaks kan je beginnen met het echte knip- en plakwerk. Maar voor de boring people zoals ik heb je natuurlijk ook nog Canva en PicMonkey.
Handige dingetjes, echt wel.
Installeer uw koter aan uw pc en laat hem/haar eens los gaan.

Arend wordt 10! bis - blog

Een bioscoopnamiddag vraagt achter een uitnodiging in hetzelfde thema natuurlijk. Deze heeft zoonlief gemaakt met Canva. Een waar talent, dat kind van me. (Ik heb even ons adres en telefoonnummer ‘weggeveegd’, maar vergeet ook dit er niet op te zetten natuurlijk ;))

Stap 3: toeters en bellen.

Wij vrouwen kunnen er wat van. Bij iedere speciale gelegenheid gaan we compleet los op het versieren van ons huis.
Nu hebt ge ne wreed goede reden om het nog eens te doen. Rep u dus naar de dichtstbijzijnde Action en/of Hema en sla karrenvrachten slingers, ballonnen, vlaggetjes, banners, etc. in.

Vergeet ook de feesttafel niet! Gooi er bijvoorbeeld wat photo booth props overheen, geeft meteen kleur en ze amuseren zich rot met die toestanden. En het geeft nog eens leuke foto’s om op terug te kijken ook 😉

Moesten op voorhand uitgebreid getest worden natuurlijk…

Stap 4: help uzelf en ga verveling/ruzie/gedoe tegen.

Houd je het feestje thuis, voorzie dan een activiteit. Voor uw eigen mentale gezondheid.
Houd je het feestje op locatie, dan heb je eigenlijk je activiteit al 😉 Die film/speeltuin/schaatsbaan/klimmuur/… houdt hen wel even bezig.

Heb je echte voetbalfreaks rondlopen, organiseer een voetbalmatchke met de kindjes. Zijn het creatievelingen, dan kan je een knutselnamiddag houden. T-shirts beschilderen, een ridderschild maken, …
Of je houdt een filmnamiddag thuis. Kan ook perfect. Een boel kussens op de grond en een kilo of 10 popcorn and we’re good to go.
Is het zomer en/of heel goed weer, kan je waterspelletjes spelen.
Of wat dacht je van een schattenjacht? Al dan niet in eigen tuin. Je verstopt hier en daar snoep dat ze moeten zoeken aan de hand van een ‘echte schatkaart’ en op het einde vinden ze de ‘grote schat’ met daarin een heleboel snoep en kleine verrassingen!
Kan niet anders dan slagen toch? 😉

Stap 5: ‘What’s for lunch/dinner?’

Wij hebben dit jaar het verjaardagsfeestje voor zoonlief meteen na schooltijd (op woensdag) laten starten. We propten onze auto na school dus vol met kinders en reden huiswaarts voor de lunch vooraleer we naar de bioscoop gingen.
Er moest dus eten voorzien worden.
Nu, ik maak me graag populair bij mijn eigen nakomeling en bij die van een ander (iets met een ‘coole’ moeder willen zijn ofzo…), dus wou ik niet komen aanzetten met kabeljauw, patatten en prei. Da’s een trauma voor de rest van zoonlief zijn leven.
Daar wacht ik nog even mee.

Het werden dus pannenkoeken. Voor zover ik weet is er geen enkel kind dat dat niet lust èn je kan dat al een beetje voorbereiden. Het deeg maakten we ’s ochtends al zodanig dat we na schooltijd meteen konden beginnen met bakken. Een bende uitgehongerde kinderen staat namelijk gelijk aan een bende uitgehongerde leeuwen.

20170308_122326

DSC_0292

Maar je kan ook voor frietjes gaan. Of spaghetti. Als het maar iets is dat door iedere kindermond gaat.

Laat je het feestje na de lunch starten, kan je voor een tussendoortje gaan. Een stuk taart of cupcakes is altijd geweldig populair bij klein èn groot.

Stap 6: ook voor de genodigden een klein cadeautje.

Hier is het een beetje gewoonte dat de jarige ook een kleine bedanking geeft aan de kindjes die naar het feestje gekomen zijn. Gewoon… omdat ze erbij waren en omdat ze ook moeite genomen hebben om een cadeautje voor hem/haar te kopen/maken.
Bij de Action en bij de Hema kan je voor bijna geen geld super leuke uitdeelcadeautjes vinden (fancy woord voor ‘brol’ dat na een maand in de vuilbak belandt, maar ’t is ’t gedacht dat telt, hè).
Steek het uitdeelcadeautje in een zakje met wat snoepjes bij en je hebt al een leuke traktatie die ze op het einde van het feestje kunnen meenemen naar huis!
Check zeker eens Pinterest voor de meest geweldige ideetjes!

Of je doet zoals wij en je dumpt de hele handel in een piñata en laat ze hun agressie daar eens op uitwerken.
Het is bovendien nog een leuke extra activiteit op zichzelf!

Stap 7: Abba wist het al… money money money!

Misschien moest dit eigenlijk wel helemaal bovenaan… Mmmm.
Voorzie een budget.
Je. Hebt. Geen. Idee. Hoeveel. Die. Toestanden. Allemaal. Kosten.
Echt niet.
Bij de eerste verjaardagsfeestjes die wij organiseerden lieten we ons volledig gaan. Er werd uitgenodigd, gepland, geregeld als ware het een half trouwfeest. Om achteraf, als we alles samentelden, omver te vallen van het bedrag dat we hadden uitgegeven aan, ocharme, 4 uurkes op ne woensdagmiddag.

Geloof mij, die koters maakt het geen reet uit of je nu een feestje van €200 organiseert of een van €500 bij manier van spreken. Als ze zich maar amuseren 😉

Bepaal hoeveel kindjes jullie gaan uitnodigen en wat jullie juist gaan doen. Een bezoekje aan de bioscoop kost al gauw het dubbele van bijvoorbeeld een bezoekje aan een speeltuin.
Zo heb je meteen al een beter beeld van hoeveel het je gaat kosten. En of je eventueel het feestje iets kleiner moet houden (ipv bijvoorbeeld de halve school uit te nodigen) of dat er bepaalde locaties afvallen wegens echt wel te duur.

Stap 8: last, but not least: relax, mama…

Don’t stress. Really, don’t.
Ze gaan kibbelen.
Er gaat gezeurd worden.
Een koeienstal gaat netter zijn dan jouw huis die dag.
Er gaan dingen niet lopen zoals jij het gepland had.
Iedereen, jij inclusief, gaat doodmoe.
But, above all, do not stress. Laat de boel maar een beetje de boel die dag. Opruimen en poetsen is voor later. Laat die kinderen het kot maar op stelten zetten en geniet mee van het wilde gedoe (doe maar even zot mee).
Uiteindelijk, binnen x-aantal jaartjes kunnen wij, mama’s en papa’s, dit niet meer doen voor onze kinderen (dan zijn ze daar ‘te groot’ voor *eyeroll*) en gaan we met heimwee terugkijken op al die plakkerige meubelstukken die we na zulke feestjes hadden.

Hoe je het ook doet en wat je uiteindelijk ook doet, het zal allemaal wel goed zijn, zorg er gewoon voor dat die koters allemaal trippend op suiker naar huis stuiteren ’s avonds.
Dan is het sowieso een geslaagd feestje geweest 😉

kusJe kan me ook volgen op FacebookInstagram en Bloglovin’!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: