Zalmlasagne op Husband’s wijze (en overduidelijk ook uitgeschreven door Husband)

Getrouwd zijn met een huisvrouw heeft alleen maar voordelen, niet? Not! Ik krijg maar zelden de kans om de keuken in te palmen en te koken voor vrouw en koters. Hoe erg is da nie?

Maar als ik eens in de keuken te zien ben, kan dat maar twee dingen betekenen: vanavond eten we iets met pureepatatten (want daar heb je brute kracht voor nodig), of we eten zalmlasagne. Aan iets anders begin ik niet.

Deel 1: voorbereiding

Dit is misschien het zwaarste. Je trekt de koelkast open en alle ingrediënten staan mooi opgelijnd te wachten om in de pan te springen. Klaar.
Niet dus.
Hier doen we dat zo: ik zeg alles wat ik nodig heb aan Woman, zij schrijft alles netjes op een gerecycleerd papiertje, en duwt het dan in mijn handen: hup, naar de Colruyt. En liefst op een vrijdag of zaterdag, als heel Leuven naar de Colruyt trekt.

Wat breng ik mee: eerst wijn. Want dat is het eerste wat je tegenkomt in de Colruyt als je netjes de pijltjes volgt, wat ik altijd braafjes doe. Bij deze een warme oproep aan alle ambetanterikken die dit niet doen: GET IN LINE! Btw, die wijn heb je niet nodig voor in de lasagne, maar drink je op na het winkelen… you’ll need it.

Wat nog? (Aka ingrediënten voor 5 personen):
 • Diepgevroren Atlantische zalm, verdronken in eigen nat (500g)
 • verse spinazie geplukt door uw koters (300g),
 • lasagne, van die gedroogde plakken (300g)
 • melk, van een koe uiteraard (1/2 L) (voor de béchamelsaus)
 • groentebouillon, gemaakt van blokjes… tenzij je teveel tijd hebt (1/2 L)
 • gemalen kaas, van diezelfde koe (veel)
 • bloem, van da wit poeder… the cheap stuff (100g) (voor de béchamelsaus)
 • boter, nog altijd van diezelfde koe (100g) (voor de béchamelsaus)
 • tijm, laurier, nootmuskaat en peper … geen idee van welk beest da komt
Deel 2: bereiding

Zorg voor een steriele keuken, maw stuur het vrouwelijk schoon naar de badkamer, de koters naar hun hobby’s en alle huisdieren die niet in de oven passen naar een asiel.

Zorg ook voor gepaste muziek: Highway To Hell van AC/DC is perfect.

Leg de bevroren zalm in een diepe pan, giet de bouillon erover, en mors overvloedig met tijm en laurier. Er mag ook wat in de pan.
Breng het goedje aan het koken, heel effe, en neem het dan van het vuur, en laat de zalm verder garen (gewoon nog eventjes in de pan in de bouillon laten liggen dus). Niet te lang, want anders wordt het een droge taaie boel. Haal de zalm eruit, en giet het kookvocht niet weg, dit hebben we straks nog nodig.

En nu het moeilijkste: de saus. Maak een lichtgebonden béchamelsaus* met de bloem, boter en melk. Gebruik daarna het kookvocht om de optimale binding te bekomen. Huh??? Familiegeheim, vraag het aan mijn moeder, heb ik ook moeten doen.

Doe de stukken zalm in kleine stukjes en gooi ze van ver in de saus zodat alles in het rond spat… tenzij je zelf de keuken moet kuisen (ik niet). Werk af met tijm, nootmuskaat en peper. Niet te gierig zijn, kruiden kunnen veel maskeren.

Haal nu de vrouw terug in de keuken, en vraag poeslief om hulp, want je weet niet hoe je een ovenschaal moet invetten.

Nu kan je beginnen stapelen: begin met een dun laagje zalm/saus, leg er wat spinazieblaadjes over en dek af met een laag lasagne. Daarna herhalen, maar eindig met een laagje zalm/saus. Als laatste komt er een laagje gemalen kaas op. Nu is alles klaar om in de oven te schuiven. Die heb je natuurlijk weer vergeten voor te warmen, zoals ik altijd zelf vergeet. Gene paniek, er is nog wijn, remember!

Na 2 glazen wijn is de oven op temperatuur (200°C), en kan je de schotel erin zetten. Een dik half uur later zou het klaar moeten zijn.

Husband's zalmlasagne - 3 - mrscurly.be

Deel 3: presentatie

Serieus? Gewoon in stukken snijden en op de borden gooien. Als onze cavia’s niet alles opgegeten hebben, doen we er wat rucola bij, en wat stokbrood als het echt moet. Stuur de koters naar de bakker, dan doen ze ook iets nuttig.

Husband's zalmlasagne - 2 - mrscurly.be

De cavia’s hadden duidelijk alles opgevreten en de koters waren te lui om naar de bakker te gaan.

Deel 4:

Eten tot je opzwelt en de vrouw en koters bidden dat je wat meer naar het buitenland moet.

Deel 5:

The easy part. Ga in de zetel wat tv kijken, en blijf zolang zitten tot de keuken terug proper en ontsmet is.

*Wie echt niet weet hoe béchamelsaus te maken, kan verder lezen.

Smelt de boter in een pot (op een laag vuur, want anders heb je een trapje nodig… ja, dat is echt mijn niveau van humor), meng de bloem erdoor met een klopper tot een vaste smurrie, en giet dan beetje bij beetje de melk (en later het kookvocht) erbij, maar blijf constant kloppen om klonters te vermijden. Blijf dit doen tot je het beu bent, en hoop op een mooi gebonden saus. Blijf oefenen, ooit zal het lukken!

XO,

Husband

Husband's zalmlasagne - 1 - mrscurly.be

8 Reacties

 1. december 28, 2018 / 9:27 am

  Geef die man een vaste kookrubriek hier op de blog, EN RAP WA!
  Zalig 🙂

 2. december 28, 2018 / 1:06 pm

  Hahahahaaa… HEERLIJK!
  En Husband heeft gelijk, ge moet de pijlen volgen in de Colruyt. PUNT.

 3. december 28, 2018 / 3:25 pm

  Leuk geschreven! Ziet er trouwens heerlijk uit!

 4. Myriam
  december 29, 2018 / 10:13 pm

  Gisterenavond klaar gemaakt en goed geslaagd. Had veel succes bij mijn huisgenoten. Bedankt!

 5. december 31, 2018 / 11:43 am

  Ooh, schitterend! Het ziet er ook lekker uit! Ik ga mee in het rijtje staan van “geef die husband een vaste kookrubriek” 😀
  Sandra onlangs geplaatst…Dit was 2018…My Profile

 6. Chris
  december 31, 2018 / 7:25 pm

  Echt he! Ik-lig-plat-van-tlachen en mijne vent vraagt wat er toch zo plezant is 😁.

 7. januari 9, 2019 / 8:50 am

  HI-LA-RISCH! Uwe husband is de max 🙂 En dat recept ziet er ook heerlijk uit. Eentje om uit te proberen. Door mijne husband dan. Aja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: